Een van de lessen die we kunnen leren door het verhaal van Yusuf (r.a.) te lezen, is dat je met de wil van Allah deuren kunt openen, die voor je neus (lijken te) worden dichtgeslagen.

Zijn verhaal begint als zijn broers zich tegen hem keren en een plan beramen om hem te doden. Allah ﷻ voorkomt dit en ze werpen hem uiteindelijk in een in een put. Ineens is hij niet langer veilig. Zijn lichaam kent geen geborgenheid en warmte meer van een huis en zijn hart kan niet langer genieten van de liefde en aanwezigheid van zijn familie, zijn vader in het bijzonder.

Verkocht als slaaf en zo je waarde en waardigheid verliezen. Zonder eigen schuld verleid worden, daar niet aan toegeven en (onterecht) gevangen worden gezet waardoor je reputatie wordt vernield.
Gezegend zijn door Allah ﷻ dromen kunnen interpreteren, maar door de trucs van de shaytan niet in staat zijn deze vaardigheid te mogen inzetten (waarmee hij zijn vrijheid kan herwinnen) waardoor hij jaren in de gevangenis verblijft.
Het moet diep voelbaar voor hem zijn geweest. Ongemak, ongemak, ongemak. Overal dichte deuren. Alles wat van waarde wordt hem afgenomen door wat hem overkomt en de keuzes die anderen voor hem maken. De fysieke en emotionele schade is groot. De traumatische ervaringen zal hij ongetwijfeld diep hebben gevoeld.

Hij had er voor kunnen kiezen ineen te krimpen en de vrijheid te nemen om de rest van zijn leven slachtoffer te zijn. De deuren dicht latend. Zijn pijn omzettend naar lijden en daarmee zijn persoonlijke ‘lijdensweg’ te creëren. Iedereen zou het begrijpen. Met alles wat hem was overkomen…
Maar daar koos hij niet voor! Al die tijd bleef hij deuren openen die werden gesloten, tot er geen enkele deur meer dicht was, nieuwe deuren niet langer gesloten konden worden en Allah een deur voor hem opende.

Waarbij hij alles weer terugkreeg wat van hem was afgenomen en meer!

Door al zijn ervaringen en kennis, opgedaan door alle tegenslagen, pijn en ongemak, bleek hij van onschatbare waarde te zijn geworden voor de mensen in zijn tijd. Zijn licht scheen en schitterde zo lang hij leefde en ver daarna. Zelfs nu nog. Zijn innerlijke bron was tot volle wasdom gekomen en hij zijn waarde was immens groot geworden.

Door deuren te openen die gesloten zijn, geven we ruimte om de (emotionele) schade die we oplopen te aanschouwen. Dit maakt dat onze waarde toeneemt en we daardoor onszelf en de ander beter van dienst kunnen zijn. Want we worden steeds waardevoller door wat ons overkomt. De testen die we krijgen. We groeien zoals diamanten groeien; verborgen in het diepe, donkere deel, omringd door modder. Maar als we de deur openen, de diamant uitgraven en deze oppoetsen, dan kunnen we de wereld verblinden met ons licht.

We maken het allemaal mee; er komen momenten in ons leven waarbij we schade oplopen. Het is onvermijdelijk als je ervoor kiest je hart en ziel open te stellen voor de wereld. En zelfs als we het niet willen, zal Allah ons testen. Dat is een belofte.

Soms zijn we geneigd te denken dat de schade die we -in het verleden- hebben opgelopen, voor altijd bepalend zal zijn voor onze toekomst. Maar dat is nog maar de vraag. Ook hierbij kun je het verhaal van Yusuf (r.a.) erop nalezen. Want hij toont je dat hoeveel schade je ook ondervindt, er een moment zal komen in je toekomst waarbij Allahﷻ je zal zegenen met meer dan jij durfde te dromen. Alle jaren van trauma’s hebben ertoe geleid dat hij, met de wil van Allahﷻ, als overwinnaar tevoorschijn kwam. Nee, niet ongeschonden, wel vol nieuwe inzichten en ervaringen. Niet ‘geheeld’ of ‘genezen’, maar zeker hersteld.

In Japan hebben ze hier een woord voor: kintsugi. Het is de Japanse kunst om scherven van aardewerk met goud te lijmen. Je laat hiermee als het ware je littekens zien in plaats van deze te verbergen en zet ze in om weer een ‘eenheid’ te zijn. Je kunt het zien als een metafoor voor de wonden en littekens die je oploopt tijdens je leven. Je wordt hersteld en verrijkt door waardevolle levenslessen, de ‘barsten’ en emotionele wonden die je oploopt in dit leven.

Onze profeten keken nooit achterom. Ze bleven positief en standvastig vooruitlopen en vooruitkijken. Wat er ook gebeurde. Ze waren -of werden- zo de helden van hun eigen leven en een voorbeeld voor ons.

Er zijn vele redenen dat deuren voor ons dichtvallen en dat we schade oplopen. Ze zijn er om ons lessen te leren die we soms alleen kunnen leren via tegenslagen, om ons te reinigen van onze zonden, om ons te transformeren tot betere moslims en mensen en om onze rangen te verhogen. Ze leren ons, om ons te wenden tot Allah en te beseffen dat zolang we leven, mogelijkheden bestaan om deuren open te doen, schade te aanschouwen, te omarmen en onszelf te blijven ontwikkelen. Alhamdulillah.

Als je hier meer in wilt oefenen, dan zijn onderstaande cursussen een aanrader. De eenvoudige oefeningen helpen je om bewuste bekwaamheid, vaardigheden en talenten verder te ontwikkelen.

Waardevol leven en minder piekeren
Afstemmen op jouw innerlijke bron (beginners)