Het kan soms ongelooflijk ingewikkeld zijn om emoties en gedachten te ordenen, als je iets onderneemt dat buiten je normale comfortzone ligt. Het liefst blijven we allemaal doen wat  we al doen. Want dat is vertrouwd. Veilig. Bekend. Het voelt als een warme (enigszins onaangename) jas, zelfs als er gaten in vallen, de randjes rafelig worden en de stof begint te verbleken.

Zo ook zij. Tegelijkertijd realiseert zij zich dat als ze blijf doen wat ze nu doet…dan krijgt ze wat ze nu al heeft. Waardoor ze niet alert is op de signalen die haar vertellen dat Allah ﷻ haar wil Leiden op een nieuw pad. En alles wat Hij van haar vraagt, is dat ze blijft observeren en voelen wat zich aandient.

Vaak begint het nieuwe pad met iets nieuws proberen. Omdat de omstandigheden of jouw dromen en verlangens je een duwtje geven. Maar ja, wat als blijkt dat je dit veel lastiger of enger vind dan je eigenlijk lief is? 
Dan is vaak de eerste reactie dat je wilt ‘vluchten, vechten of bevriezen’. Dit oude oerinstinct, bedoeld om ons te waarschuwen voor gevaar, neemt de controle over in je brein en je kunt letterlijk niet meer goed nadenken of redeneren. En tot het je lukt om dit instinct te kalmeren, blijf je gevangene van je eigen storm aan emoties en gedachten.  

Bij deze storm komen direct bepaalde emoties naar de oppervlakte, die voor velen van ons herkenbaar zijn. Stress. Angst. Onzekerheid. Verlies aan zelfvertrouwen. Het zijn vaak één of meerdere emoties die er met je vandoor gaan. 
Je herkent het intussen misschien feilloos, maar dat helpt niets. Want herkennen en weten gaat niet helpen om verder te komen. Het is een begin, want als je niet herkent wat er gebeurt, kun je ook niets veranderen.
Dan ben je bewust geworden maar nog niet niet voldoende bekwaam. Naast herkennen, dien je namelijk ook te kiezen om de angstige of onzekere schoenen aan te trekken en te starten met doen. Zodat je bewuste bekwaamheid opbouwt die jou verder helpt.

De oude (on-)comfortabele jas uitdoen en op zoek gaan naar de jas die jou nu past.  Waar je nu iets aan hebt. De jas die weer toekomstbestendig is.
Door actie te nemen richting je doel of verlangen, boek je resultaat
in-sha’Allah. Het vraagt om te durven voelen en het gevoel over je heen te laten spoelen als een storm, tot de stilte in het oog van de storm zich aandient. 

Haar geheim om de storm te doorstaan? Voor haar is het haar verlangen om het doel te willen behalen, en alles wat zich onderweg aandient serieus te nemen en te onderzoeken.  Met Allah ﷻ aan haar zijde. Geen gedachte of emotie is te gek of te wild. Alles openbaart zich om haar te helpen en te steunen. Voor haar gaat het om het besef dat emoties alleen iets vertellen over dit moment, waar ze nu in zit en over wat zich nu aandient dat niet goed weerkaatst met wie ze nu is. En morgen of overmorgen, dan mag het weer anders zijn.

Zodra je weet wat emoties jou willen vertellen, lossen ze weer op. Het is soms per uur of per moment afstemmen wat je denkt en voelt en vervolgens kijken hoe je de storm kunt ombuigen naar een gedachte die beter voelt, die ruimte geeft en jou dient. Al is het maar een heel klein beetje. Door dit te oefenen word je meer en meer bewust bekwaam van je innerlijke bron.

Want gedachten komen voort uit de emoties die je voelt. En uit de 60.000 (!) gedachten waar we als mens dagelijks uit kunnen kiezen, kun je kiezen voor die gedachten en acties die​ je vooruit helpen en je emoties kalmeren. Jouw emoties zijn jouw medicijn voor je roepende innerlijke bron als je gedachten er met jou vandoor zijn gegaan. Kies bewust waar je naar luistert en handelt, knoop je nieuwe jas dicht en start met lopen.

Als je hier meer in wilt oefenen, dan zijn onderstaande cursussen een aanrader. De eenvoudige oefeningen helpen je om het gevoel en de vaardigheid te ontwikkelen om meer in het nu te leven en te ontspannen.

Meer tevredenheid ervaren in je leven
De kunst van het veranderen
Afstemmen op jouw innerlijke bron (beginner en gevorderd)