Als je staat aan het begin van je kennen,
sta je aan het begin van je voelen.
Wie alleen kan zien wat het licht onthult
en alleen kan horen wat het geluid verkondigt,
ziet en hoort eigenlijk niets.

 

De werkelijkheid van iemand anders
is niet gelegen in het feit wat hij je onthult
maar in wat hij je niet kan onthullen.
Als je hem dus wilt begrijpen
luister dan niet naar wat hij zegt,
maar veel meer naar wat hij niet zegt.

 

Jij en ik blijven vreemden voor het leven,
voor elkaar en voor onszelf,
tot de dag waarop jij spreekt en ik luister
omdat ik meen dat jouw stem mijn eigen stem is
en ik, wanneer ik voor je sta,
meen dat ik mezelf zie staan voor een spiegel.

 

~ Khalil Gibran ~

 

Indien je probeert de essentie te veranderen van jezelf of de ander, dan is het de vraag hoe je dat doet en of het kan. Wat heb je nodig voor een nieuw besef? Want onze ziel heeft een eigen wil. Het wordt aangestuurd door de mens die het bezit. Het heeft echter ook een eigen pure kracht. Het is de drijvende motor achter onze gedachten, woorden en daden.

Wie je bent is al bij je geboorte bepaald. Alles wat erna komt, kan jouw unieke mens-zijn versterken of verzwakken. Onze gedachten, woorden en daden vormen samen het gedicht van onze ziel.

Een ziel is niet zichtbaar. Maar de acties van ziel wel. Een ziel dat wordt verscheurd, laat in daden zien hoe het ervoor staat. Welk gedicht hoort de wereld als het naar jouw ziel luistert? Wat hoor je als je naar de ander luistert?

Jouw gedachten, woorden en daden vormen samen het gedicht van jouw leven en vertellen het verhaal van jouw specifieke en unieke ziel. Als iemand in de wereld jou vraagt iets te doen, te zeggen of te ondernemen wat in strijd is met je ziel, dan voel je dat.

Diep vanbinnen is er een stem, een gevoel, een gedachte of zelfs fysieke pijn; een waarschuwing dat je tegen je innerlijke natuur ingaat. Dit is een uitnodiging om jezelf te beschermen. Ook als de wereld of de ander dat niet leuk vindt. Het is de stem van jouw morele kompas. Het is het vermogen van jouw lichaam en geest, om onderscheid te maken tussen wat goed is voor jou en wat jou kan beschadigen.

Stel dat je deze stem van kleins af aan vaak hebt genegeerd. Omdat je nu eenmaal mee moest doen met de rest van de wereld, Omdat jij niet beter wist, dan dat je jouw familie en je directe omgeving moest gehoorzamen. Of omdat je graag lief gevonden wilde worden door je mensen om je heen.

Als dat gebeurt, dan zal langzaam maar zeker de stem van je morele kompas minder vaak klinken. En als het klinkt, zal het steeds vaker fluisteren. Tot het uiteindelijk misschien zelfs helemaal verstomt. Je hart is niet langer zacht en verbonden met je gedachten en je daden. Je gedachten en daden worden niet langer gedragen door je innerlijke stem en voelen geen verbinding met wat klopt voor jou en wie jij in de kern bent.

Vervolgens ga je de wereld in om te ontdekken dat je geen idee hebt wie jij bent en waar jij werkelijk voor staat. Dan is het toch logisch dat je anderen laat bepalen hoe jij denkt, voelt en leeft? Of dat je zo bent afgestompt dat je de verbinding met de wereld kwijt bent? Jij bent immers de controle verloren over je eigen doen en laten. De hartverbinding is geblokkeerd en daarmee de wijze stem die jou en de wereld behoedt voor beschadiging.

Sta een tel stil, bij dat waar jij voor wilt staan in het leven. Wie wil je zijn? Wat zijn voor jouw belangrijke waarden en normen? Deze werken als jouw kompas die richting geven aan je leven en jouw omgeving.

Vraag je af: hoe klink jouw stem op dit moment en hoe gelukkig ben jij? Zijn er zaken die vragen om aandacht? Zaken die je anders wilt? Is het tijd om hier aandacht aan te schenken?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *