Vandaag wil ik Inshaa Allah een mooie parel delen van zuster Fatima Omar Khamissa. Wat mij raakt is het optimisme dat als een soort sterrenregen op mij neerdaalt als ik het verhaal lees en naar haar luister. Haar levensverhaal is voor mij één van de vele voorbeelden en inspiratiebronnen die bevestigen wat ik als coach en adviseur altijd zeg en waar ik ook zelf naar probeer te handelen: ‘het gaat niet om wat je meemaakt, maar hoe je ermee omgaat.’

Twee mensen kunnen hetzelfde meemaken en er toch totaal anders uitkomen aan de andere kant. Nu zijn we snel geneigd om er een ‘goed of fout’ label aan te koppelen. Maar dat mogen we loslaten vind ik. Want juist door zonder oordeel open te staan voor hoe jij omgaat met een test of probleem, krijg je de kans om te onderzoeken waarom ‘iets is zoals het is’ voor jou.

Door vanuit nieuwsgierigheid op onderzoek te gaan naar het ‘wie ben ik in deze situatie?’, creëer je een opening zodat je weer opnieuw mag kiezen: ‘hoe wil ik nu, in dit moment, hiermee omgaan?’ Dat kan tot verrassende uitkomsten leiden.

Een mooie bijkomstigheid als je besluit om het nu het anders te doen is dat je een (verloren) grondrecht inzet die wij allemaal hebben: ‘Ik heb het recht onlogisch te zijn bij het nemen van beslissingen.’ En dat is helemaal oké.

Moge Allah het je makkelijk maken en zuiver inzicht geven. Ameen.

Als alle deuren voor je gesloten zijn.

In tijden van moeilijkheden en rampen is het soms moeilijk te bevatten dat je iets anders kunt voelen en ervaren dan verdriet, wanhoop, angst, stress of depressie. Als iedereen alle deuren voor jou sluit, terwijl jij met de beste intentie alles doet voor de ander, lijkt het onmogelijk om verder te kunnen gaan. Het is belangrijk om je te realiseren dat alle pijnlijke en prettige ervaringen, jou hebben gemaakt tot wie je nu bent. Alles wat je ervaart en leert draagt bij aan de vorming van jou als mens.

Als alle deuren sluiten. Als je afgewezen wordt door je familie, je kinderen, je man of je werk. Of je hebt geen geld, geen uitzicht op een beter bestaan. Weet dan dat je Deen, een geloof is van HOOP! Ja, het is ten allen tijde een geloof van hoop! Het maakt niet uit wat je in het verleden hebt gedaan, hoe alleen je bent of hoe weinig geld je hebt. Welke fouten je hebt gemaakt, hoeveel geweld je jezelf hebt aangedaan, hoeveel zonden je gepleegd hebt. Wat anderen jou hebben ontnomen en wat jij anderen hebt ontnomen. Hoe erg alles is in jouw ogen.

Want….

De deuren van Allah zijn altijd open. ALTIJD.

Wees niet wanhopig. Je bent altijd welkom met alles dat je bent. Met je zondes, met je schuldgevoel, met je schaamte, je vragen, je moeilijkheden, je problemen. Met alles. Wend je tot Allah en Allah komt naar je toe gerend. Allah is altijd dichtbij. De deur naar Allah is altijd open.

De sluiers die er tussen jou en Allah zijn geplaatst, worden door jou geplaatst. Want Allah is dichtbij. Als jij denkt dat Allah ver weg is, dan is omdat jij dit veroorzaakt. Jij bent degene die de kracht dient te hebben om Hem toe te laten om dicht bij jou te zijn. Schrijf het op briefjes en plak het overal op in je huis: Allah is dichtbij. Doe briefjes in je tas, je jas, je portemonnee. Leg een briefje op je nachtkastje. Herinner je eraan dat Hij altijd dicht bij jou is. Allah is dichtbij. De deur is open.

Jij bepaalt hoe je Allah wilt gedenken door jouw perceptie. Jouw eigen interpretatie en de waarneming die jij kiest te zien. Het beeld dat jij creëert in je hart en hoofd is wat je gaat geloven.

Als jij het beeld creëert dat Allah veeleisend is, dan is dat zo voor jou. Als jij het beeld creëert dat Allah ver weg is, dan is dat zo voor jou. Als jij het beeld creëert dat Allah is dat Hij Vriendelijk en Genadig is, dan is dat zo voor jou. Als jij het beeld creëert dat Allah Oneindig veel Genade schenkt en Troost, dan is dat zo voor jou. Als jij het beeld creëert dat Allah in alles wat je doet en in alle aspecten van je leven het beste met je voorheeft, dan is dat zo voor jou.

Dus je kunt ook voor HOOP kiezen door te beseffen dat Allah altijd dichtbij is, als jij de sluiers weghaalt open je de deur naar Hem.

Het maakt niet uit wat je meemaakt of hebt meegemaakt. Het maakt niet uit wat je allemaal vanmorgen, gisteren of vorig jaar hebt gedaan. Als jij nu wakker bent en dit verhaal leest, dan is er een reden waarom jij leeft. Dan moet er een reden zijn waarom jij nu hier bent, op dit specifieke moment. Dit moment is bedoeld voor jou. Dus pak dit touw stevig vast en laat het nooit meer los. Want jouw deuren naar Allah zijn altijd open. Het is aan jou om dit te beseffen en in je leven toe te laten. Iedere dag weer. Wat er ook gebeurt.

“Moge Allah je zegenen, je daden belonen en je hart zacht maken. Moge Allah je maken van hen die standvastig zijn in het geloof, je zonden vergeven en je belonen met Jannat al Firdaus.”

Ameen ya Rabbil alameen.
Fi Amanillah!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *