Update april 2020 –  heb je behoefte aan een luisterend oor omdat je tijdens de coronacrisis te maken hebt of krijgt met huiselijk geweld of andere vormen van geestelijke of lichamelijke mishandeling van jou en/of je kinderen? Blijf er niet mee rondlopen! Je kunt me kosteloos via whatsapp bereiken voor advies en steun. Gebruik de zin: ‘Ik maak me zorgen om de coronacrisis’, dan weet ik dat ik dat je hulp nodig hebt. Inshaa Allah kan ik je professioneel tot steun zijn.

Vrouwen die zich in een onveilige huiselijke situatie bevinden vanwege hun echtgenoot of vader, dit bericht is voor jou.

Regelmatig spreek ik vrouwen die binnen de zogenaamde ‘veilige’ muren van hun huis, te maken hebben met een partner of vader, die er een moraal op nahouden die destructief is voor hun omgeving.

Hun moraal (hoe iemand denkt over goed en slecht) laat te wensen over en is niet van de islam. En dan bedoel ik mannen die niet in staat zijn om hun karaktereigenschappen zo te ontwikkelen dat ze ten goede komen aan henzelf en de ander.
Daardoor zijn ze in hun gedrag onrechtvaardig, gemeen, slecht tegen anderen, hardvochtig en wreed. Ze geven anderen niet hun rechten. Vaak is er ook sprake van verbaal en/of fysiek geweld. Dit zijn eigenschappen die heel nadrukkelijk worden ontraden binnen ons geloof.

Deze mannen denken dat hun gedrag ‘goed’ is. Omdat ze niet beter weten of geleerd hebben. Omdat het werkt voor hen. Omdat zij man zijn en ‘nu eenmaal dat recht hebben’. Omdat er iets niet goed werkt in hun brein. Omdat ze geen onderscheid kunnen maken vanwege een verslaving, et cetera. Overigens, ook vrouwen kunnen dit gedrag vertonen (zoals moeders).

Dat terwijl Allahﷻ ons juist leert dat we díe eigenschappen dienen te ontwikkelen en te versterken, waarmee we ons moraal positief kunnen beïnvloeden. Denk aan vriendelijkheid, rechtvaardig handelen, liefdevol en zacht gedrag tonen, vrijgevig zijn en vergevingsgezind en verzorgend en discreet zijn.

Een goed karakter is het kenmerk van de beste der Boodschappers en behoort tot de beste daad van de rechtschapenen. Het is ongetwijfeld de helft van de religie, de vrucht van de inspanningen van de godsvruchtige en het gebruik van de toegewijde aanbidder. Slechte karaktereigenschappen zijn daarentegen dodelijk vergif en leiden tot beschamende gevolgen.

De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Ik ben slechts gestuurd om de goede karaktereigenschappen te perfectioneren.” (al-Boekhaarie en Sahieh verklaard door al-Albaanie) – bron al-yaqeen

Ik wil niet allerlei ‘labels’ gaan opsommen waar iemand onder zou kunnen vallen, waardoor jij last hebt van zijn destructief gedrag. Ik ben niet deskundig én het is vaak zo dat het er eigenlijk niet zo toe doet. Labels komen en gaan is de ervaring. Waar het om gaat is wat het met jou doet en wat je hier aan kunt of wilt doen. Het is een uitnodiging om in actie te komen als je vindt dat jouw rechten worden geschonden.

Ik geloof dat er een valkuil bestaat waar dochters en echtgenotes in kunnen vallen als ze te maken hebben met een vader of echtgenoot waar ze niet van los kunnen komen; ook al lopen ze (mentaal of fysiek) gevaar.

De valkuil wordt in het sprookje van ‘Belle en het beest’ duidelijk verbeeld.

In dit sprookje is Belle een prachtige eenvoudige vrouw die intelligent is, mooi, welbespraakt, vriendelijk, meelevend, liefdevol en begrijpend. Zij ontmoet door omstandigheden ‘het Beest’, een enorm bruut, een man/beest die grof, laatdunkend, arrogant, manipulatief en overheersend is. Maar ergens diep van binnen ook aardig en in staat tot liefhebben is de hoop.

In het sprookje lukt het Belle om het beest ‘te temmen’ en hij wordt getransformeerd tot een prachtige liefdevolle prins die van haar houdt, haar overlaadt haar met liefde en aandacht en ze leven nog lang en gelukkig. Eind goed al goed.

Maar zo gaat het niet in het echte leven. Je kunt niet even een mooie jurk aantrekken, lief glimlachen, in het rond dansen en je gewelddadige of verslaafde vader of echtgenoot ‘transformeren’.

Het is een valkuil om te denken dat als jij maar lief genoeg bent, knap genoeg bent, mooi genoeg bent, begrijpend genoeg bent en hem maar blijft vergeven, dat hij wel zal veranderen. Dat hij jouw prins wordt op het witte paard.
De vader waar je tegenop kunt kijken en respecteren, die zijn liefde toont en voor je zorgt. De echtgenoot die jouw liefheeft en respecteert en hemel en aarde beweegt om het je naar de zin te maken en om voor je te zorgen. Die trouw blijft aan de beloften die jullie aan elkaar en Allah hebben gedaan.

Op social media zie ik vaak vrouwen de vraag stellen aan de wereld wat ze moeten doen in dit soort situaties. En binnen enkele seconden stromen tientallen adviezen binnen. Onder het mom van ‘de beste stuurlui staan aan wal’, krijg je al snel tientallen adviezen.

Iedereen denkt het beter te weten. Jij denkt zelfs dat ieder ander het beter weet. Maar weet je wie de enige persoon is die de vragen kan beantwoorden die spelen? Jij. Jij dient het werk te doen, want jij kent jezelf het beste en hebt van binnen de antwoorden die perfect bij jou passen. Probeer de drang te onderdrukken om de ander aan het werk te zetten en start zelf met het oplossen van jouw vraagstuk. Jij kunt het. En alleen jij.

De uitnodiging is om op pad te gaan, op weg naar een oplossing waarbij jij jezelf en het vertrouwen dat Allah jou heeft gegeven respecteert. Hij heeft jou gemaakt en jou je lichaam en ziel gegeven en de eventuele de zorg voor je kinderen.
Dit is alles is al-Amaanah, dat wat je wordt toevertrouwt door je Schepper; dat waar jij verantwoordelijkheid voor draagt en dat waar je verantwoording voor gaat afleggen. Daar zou je focus naar toe dienen te gaan, niet naar degene die jou vernietigt met zijn destructief gedrag.

Je dient je ogen open te doen en te kijken naar de rauwe lelijkheid van je situatie.

Je leeft niet in een sprookje. Je leeft het echte leven. Jouw leven. Waar je maar één van hebt gekregen. Om het zo verstandig mogelijk te gebruiken en in te zetten ten goede van jezelf en de wereld om je heen.

Pas als je dit begrijpt, oprecht voelt en durft los te laten, dan pas ben je klaar om in actie te komen. Om te stoppen met het op te nemen voor je vader die je nog steeds mentaal mishandelt, ook al ben je een ondertussen een volwassen vrouw. Je gaat je echtgenoot die alleen leeft voor zijn eigen genot en plezier loslaten. Je gaat op zoek naar bescherming voor jou. Neem je het op voor jezelf. Beschermt jezelf.

Zolang je nog wilt zeggen ‘ja maar…’, heb je werk te doen en ben je nog niet klaar voor de volgende fase. En ja, dit proces kan soms jaren duren. Misschien wel een leven lang. En nee, adviezen zoals: ‘Nou dan ga je toch gewoon bij hem weg’ hebben geen enkele waarde. Zo simpel is het niet.

Je bent verantwoordelijk voor jouw lichaam en ziel en die van je eventuele kinderen, niet die van de ander, ook niet je vader of echtgenoot. Wat de ander doet en welke consequenties daarvan het gevolg zijn, dat is tussen hem en Allah. Jij kunt hem niet redden, hij is de enige die dat kan, mocht hij dat willen en kunnen. De vraag is hoe ver jij bereid bent te gaan om hem te plezieren ten koste van jezelf en je eventuele kinderen.

Tot slot nog dit: een veelgehoord advies en aanname van jezelf kan zijn dat je vooral veel sabr (vaak vertaald als geduld) dient te hebben. Naast dat dit één van de minst begrepen woorden is, dat te pas en te onpas wordt gebruikt, is het niet toegestaan om sabr te hebben als er onrecht paatsvindt. Integendeel. Lees hierover meer op deze pagina.

Ik heb een model ontwikkeld waarmee vrouwen die ik coach kunnen inschatten hoe de communicatie verloopt tussen hen en de ander als deze dreigt te escaleren. Dit is een algemeen instrument dat ik gebruik in mijn praktijk. Je kunt het ook prima inzetten in deze situatie en in shaa Allah geeft het je meer inzicht om een nieuwe stap te zetten. Je kunt het hier downloaden.

Heb je behoefte aan een gesprek of coaching om los te komen van destructief gedrag? Wil je iets met mij delen? Stuur me een bericht.

Ik vraag aan Allah om je van hen te maken die Hem vragen om leiding, die zichzelf kan transformeren en een uitweg kan vinden binnen een hele moeilijke situatie. Ameen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *