Als je mij vraagt wat ik het meest tegenkom in mijn praktijk, dan is het de wijze waarop we onvoldoende helder met elkaar communiceren waardoor onze behoeften niet worden gehoord. Toen ik eenmaal communicatie ging studeren werd me pas werkelijk duidelijk hoe ongelooflijk krachtig goede (geweldloze) communicatie kan werken. En dat wij als zender bepalen hoe de ander ons ervaart.

Ik heb communicatie daarom ook tot mijn speerpunt gemaakt in het helpen van mijzelf en de ander. En het werkt fantastisch! Als je een aantal handvatten toepast, kan je wijze van communiceren en daarmee het bereiken van jouw doel binnen handbereik komen. Dus kies voor een nieuwe benadering. Je zult merken dat jouw wereld en die van de ander zoveel fijner wordt.

Communicatie: passief, agressief, assertief

Psychologen stellen dat de manier waarop woorden worden overgebracht, belangrijker is dan de woorden zelf. Volgens onderzoeken bestaat communicatie tussen mensen voor 7% uit woorden, 38% uit de toon van de stem en 55% mimiek en lichaamstaal. Een aantal veelvoorkomende vormen van communicatie worden hieronder nader toegelicht.

Wanneer je passief communiceert, ga je alle conflictsituaties uit de weg. Je kropt vervelende gedachten en omstandigheden liever in jezelf op, dan dat je ze op tafel legt. Je hebt dan te maken met een ‘verlies-win’ situatie, waarbij de ander wint en jij verliest. Jij zit namelijk met de gebakken peren en houdt ze lekker voor jezelf.

Wanneer je communicatie agressief is, creëer je een ‘win-verlies’ situatie. Je walst over anderen heen om je eigen gewin te halen. Je ‘wint’ weliswaar, maar goed voor je relaties – en dus de toekomst – is het niet.

Passief-agressieve communicatie is ook niet ideaal. In dat geval combineer je namelijk bovenstaande twee stijlen. Je bent vaak aan het uitstellen, wegstoppen, smoesjes aan het verzinnen en slecht aan het communiceren in het algemeen. Niet alleen naar anderen, maar ook naar jezelf toe. Een ‘verlies-verlies’ situatie dus.

De assertieve vorm van communiceren komt in de hedendaagse psychologie als absolute winnaar uit de bus. Je bent helder in je communicatie, spreekt je gedachten uit, bent direct naar jezelf en naar anderen en neem verantwoordelijkheden voor je acties. Je bent eerlijk en oprecht en respecteert zowel de ander, als jezelf: jij blij, de ander blij, een ‘win-win’ resultaat.

Als onze lichaamstaal onze tong tegenspreekt, dan hebben onze woorden weinig kracht. Daarom dienen we de juiste lichaamstaal te gebruiken en dienen we de meest effectieve methodes te kiezen. Een woord dat uit het hart komt, zal het hart van de ander bereiken. Een woord dat uit de lippen komt, zal niet verder dan de oren komen. We dienen in de ogen te kijken, maar de harten aan te spreken.

Weet wat je zegt

Vaak weten we wel WAT we gaan zeggen. Vooral als iemand in onze ogen iets ‘fout‘ heeft gedaan. Dan weten we dondersgoed welke tactiek en communicatie gaan inzetten.

Om een ‘win-win’ situatie te creëren, dien je onderstaande vragen vooraf te beantwoorden:

 1. wat is mijn intentie?
 2. hoe helpt mijn bijdrage mijzelf?
 3. hoe helpt mijn bijdrage de ander?

Je zult merken dat je punt 2 direct kunt benoemen. Punt 1 sta je vaak niet bij stil. Maar als je op je woorden let (ik ga de ander confronteren, ik wil gelijk hebben, ik wil de anders iets vertellen, ik wil duidelijk maken hoe iets voor mij voelt), dan merk je gelijk met welke energie jij het gesprek ingaat en kun je eigenlijk wel de uitkomst voorspellen.

Punt 3 is vaak het moeilijkst. Want jij hebt een agenda, een doel. En de ander is eigenlijk alleen maar toehoorder. Een (on)willig slachtoffer. Tot jij besluit om met wederzijds respect te communiceren. Je ook in te leven in wat jouw woorden betekenen voor de ander. Dan ga je geven en nemen in een gesprek. Ga je anders communiceren. Je gaat meer richting geweldloos communiceren. Waarbij de vraag niet zozeer is: wat is er mis met mij? wat is er mis met jou? maar veel meer: wat leeft er in jou en mij? wat maakt het leven mooier voor jou en mij?

Tips van de Koran en Sunnah

Allah zegt in de Koran:

“Nodig uit tot het pad van jouw Heer met wijsheid, met goede raad en debatteer met hen op een betere manier. Jouw Heer weet het beste wie van Zijn pad is afgedwaald en Hij weet het beste wie de rechtgeleidenen zijn.” (An-Nahl, vers 125)

Onze geliefde Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) is de meest effectieve spreker aller tijden. Hij kende de wegen die naar het hart gingen. Daarom werd hij de Geliefde van de harten. Hij liet eerst van zichzelf houden, en gebruikte daarna bewoordingen die effect hadden op anderen en ze lieten denken.

Een aantal manieren van communiceren die de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) die wij allemaal kunnen toepassen:

 • Overtuigen, hoop geven en goed nieuws brengen.
 • Belonen van goede handelingen en deze waarderen.
 • Interesse wekken door vragen te stellen.
 • Vertel je verhaal in kleine stukken.
 • Gebruik voorbeelden.

Een aantal andere waardevolle tips die we vanuit de Koran en de Sunnah kunnen volgen zijn:

 • Vermijd luid praten
 • Weet tegen wie je praat en pas je taal en manier aan
 • Spreek niet te zacht zodat men je amper kan horen
 • Voorkom dat jouw stem de anderen stoort
 • Praat niet uit de hoogte, zorg voor klare duidelijke verstaanbare woorden
 • Als je praat, ongeacht de situatie en tegen wie of wanneer, spreek alleen goede woorden.
 • Door het goede te spreken, kun je mensen met slechte gedachten overhalen tot het goede.
 • ‘De mens is onder zijn tong verborgen.’ Hiermee wordt bedoeld dat het gedrag van de mens naar voren komt, zodra hij spreekt.
 • Een gelovige moet waardevol spreken, hij moet niet roddelen, spotten, liegen of valse beschuldigingen maken.

In deze tijden zijn moslims soms geneigd om anderen soms in stevige bewoordingen aan te vallen, vooral als bijvoorbeeld hun eigen eer als moslim of islam in het geding is. Islam leert ons dat wij als gelovigen nooit dienen te praten met de bedoeling anderen te vernederen of ‘op hun plaats te zetten’; ook niet als de ander ons of ons geloof aanvalt.

Je kunt kalm je eigen standpunt uitleggen zonder de ander ‘te willen overtuigen’ en de rest aan Allah overlaten. Zo wordt je toon gematigder en je manier van communiceren zachter en respectvoller.

Verricht inshaa Allah deze smeekbede als je iets wilt gaan bespreken:

“Mijn heer verruim mijn borst, en maak mijn taak makkelijk (licht), en maak de knoop in mijn tong los, opdat zij mijn woorden zullen verstaan.”

Deze smeekbede kunnen we terugvinden in het verhaal van de profeet Musa (a.s.).

Je kunt ook kiezen voor een korte dua:

Rabbi zidna i’lma” – mijn Heer vermeerder mijn kennis.
“Rabbi hablie hoekma” – mijn Heer schenk mij wijsheid.

Moge Allah het je makkelijk maken!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *