Er gebeurt altijd iets met haar als de dagen korter worden. Het is alsof alles van binnen stiller wordt. De constante uitnodiging om weer een volgende stap te zetten wordt minder voelbaar. Het doet haar altijd denken aan een stad die wordt verrast door een dik pak sneeuw. Als zij dan naar buiten gaat, de ijle lucht inademt en goed luistert, dan hoort ze alle geluiden alsof ze door grote watten zijn toegedekt. Ze zijn er wel maar verstoren haar vredige gevoel niet. Ze knisperen, net als de sneeuw onder haar schoenen, maar ze nemen haar gedachten niet over.

Zij beweegt mee met de seizoenen. Het is nu herfst en ze laat alles los wat haar niet meer dient. De ruis verstomt. Langzaam maar zeker komt ze tot rust. Past zij zich aan. Zelfs de gebeden zijn nu zo dicht bij elkaar, dat ze eigenlijk voor haar gevoel maar een halve dag echt actief is. Als ze wil kan ze weer vroeg in bed kruipen. Heerlijk. Dus er is veel extra tijd om vooral genieten van wat zich aandient. Lezen, een wandeling, creatief bezig zijn. Alles is welkom en zij verwelkomt de extra rusttijd met een gevoel van grote dankbaarheid. Weg wat teveel is.

Tevreden zijn met wat is. Het is verleidelijk om in hetzelfde tempo door te gaan zoals je altijd al doet; het tempo dat beter past bij de zomer. Want er moet zoveel vind je zelf. Voor je het weet ren je de hele dag van hot naar her en is je energievat telkens leeg. 

Pas als rust ruimte krijgt en het tempo lager wordt, kan er nieuwe energie worden aangeboord en het vat worden aangevuld. Deze energie kan zich vervolgens omzetten in nieuwe plannen, ideeën en activiteiten. Daarom is deze periode zo heilzaam; de energie die je nu kunt bijvullen, kun je later weer inzetten op het moment dat je het nodig hebt. Dus voor nu is het vooral veel loslaten en naar binnen keren. Korter bezig zijn met alles wat we zoal ‘moeten’ van onszelf en de aandacht richten op wat mag. 

Als je maar blijft doorrennen, dan ga je voorbij aan het verlangen van je ziel om met de seizoenen mee te bewegen en de levenscyclus van jezelf op een heilzame manier voeden. De uitnodiging van de herfst en de winter is om nu je energie te verzamelen en te koesteren. Net als de planten; die slaan nu alle voeding op in hun wortel en gaan vervolgens rusten. Zodat er volgend jaar voldoende voedsel en energie beschikbaar is om weer een mooie bloem tot bloei te brengen en zich voort te planten. 

Wil jij in het voorjaar weer bloeien? dan is het nu tijd om zuinig om te gaan met je energie en jezelf een beetje terug te trekken van alle hectiek. Extra vroeg slapen, minder stress, wat vaker ‘bankhangen’ met een kopje thee, meer vrije momenten voor jezelf. Bedenk wat je allemaal kunt doen om je energie te sparen en aan te vullen en doe het! Zo bouw je voldoende reserves op om straks Inshaa Allah de wereld weer stralend tegemoet te treden. 

Als je hier meer in wilt oefenen, dan zijn onderstaande cursussen een aanrader. De eenvoudige oefeningen helpen je om het gevoel en de vaardigheid te ontwikkelen om meer in het nu te leven en te ontspannen.

Meer tevredenheid ervaren in je leven
Mindful leven & bespiegelen
Afstemmen op jouw innerlijke bron (beginners)