Langzaam maar zeker landt zij weer in het reguliere leven. In lockdown; dat wel. Maar ach, ook dat is ze inmiddels gewend. Zij mist bepaalde zaken en mensen die ze lief heeft en niet kan bezoeken. Ze voelt het gemis, ook beseft ze nu beter dat niemand onmisbaar is. Een enigszins ontnuchterende constatering. Tegelijkertijd realiseert zij zich dat loslaten iets is wat ze heeft geleerd. Soms schuurt het, maar dat is nog maar zelden.
Ongemak en gemak. Het kruipt in alle hoeken en gaten van je hoofd en in alle facetten van het leven. En het is een constante cirkel die nooit stopt in dit leven.

Ongemak en gemak hebben dit jaar elkaar afgewisseld als nooit tevoren. Zeker nu de wereld helemaal op z’n kop lijkt te staan. Wij hebben het dit jaar uitgebreid zelf aan den lijve ondervonden. Deze turbulente tijden doen niets anders dan ons telkens in een soort van achtbaan storten van prettige en minder prettige gebeurtenissen. In sura Asj-Sjarh vertelt Allahﷻ ons hierover.

Over Usr en Yusr. Ongemak en gemak. En het is wonderbaarlijk hoe Allahﷻ ons vertelt dat er ongemak komt, maar dat er ook altijd weer gemak komt! En Hij herhaalt dit. Als een soort van troost. Vaak zeggen wij ook een paar keer: ‘het komt wel goed.’ Subhanallah. Allahﷻ kent ons zo goed dat Hij ons bij voorbaat al troost voor het ongemak dat we zeker zullen ervaren. Hij vertelt Zijn dienaren vooraf al: ‘Het komt goed!’. Want Hij zorgt dat we vervolgens gemak ervaren.

Als we gemak wensen, zal Allahﷻ ons ongemak geven, want alleen na ongemak zullen we gemak ervaren. Gemak is namelijk niet van deze wereld. Gemak is een gevolg van het ongemak. Een beloning. Want Hij laat ons nooit in de kou staan. Het is door Zijn gunst dat we weer gemak mogen ervaren na een periode van ongemak. Deze realisatie dient zich stevig te verankeren in ons hart. Zodat we dankbaar zijn; ook voor alle momenten van ongemak. Want ongemak betekent ook dat Hij het nog steeds de moeite waard vindt om ons te testen. Zodat we ons tot Hem keren. Het is interessant om te ervaren hoe anders alles voelt als je meegaat met de stroom van het moment en ongemak en gemak accepteert. 

De afgelopen weken hebben voor haar vooral in het teken gestaan van rust. Van gemak. Heel veel gemak. En het was heerlijk. Maar nu kriebelt het weer. Opstarten betekent ook weer ongemak, want niets gaat vanzelf. Ongemak is daardoor ook een zegen. Want er is weer werk aan de winkel. Leuk werk. Alhamdulillah. Maar de ‘laat-maar-even-waaien- bubbel’ is voor nu weer doorgeprikt. Tot gemak zich weer aandient in-sha’Allah. 

De dagen worden langer en zij voelt aan alles dat er weer nieuwe inspiratie ontspruit. Net als de sneeuwklokjes. Heel langzaam en onzichtbaar begint er al van alles te groeien onder de grond. En straks, voor zij er erg in heeft, bloeit er ook in haar leven weer iets moois en verrassends. In-sha’Allah! En ja, het zal moeite kosten. Zoals bij alles waarbij groei en ontwikkeling nodig is. Maar na het ongemak komt het gemak. 

Vandaag gaat ze wandelen. Zij start haar nieuwe periode door te lopen. Om de start als het ware letterlijk een zetje te geven. En deze wandeling zal ze een extra dimensie geven. Door nieuwsgierig en onderzoekend te kijken naar alles wat Allahﷻ heeft geschapen en dit te bestuderen. Grondig te bestuderen. Om zo nieuwe inzichten te verkrijgen en nieuwe inspiratie. Om zichzelf beter te leren kennen via de natuur en om Allahﷻ dichtbij te voelen.

Want er is niets mooiers dan het mogen voelen van de Goddelijke kracht van onze Schepper door te kijken naar Zijn indrukwekkende schepping. Het is ongemak en gemak in een notendop. 

Wat voor ongemak heb jij in het afgelopen kalenderjaar meegemaakt? Welke lessen heb je er uit kunnen leren? Wat voor gemak en troost heb je van Allahﷻ mogen ontvangen? 

Als je hier meer in wilt oefenen, dan zijn onderstaande cursussen een aanrader. De eenvoudige oefeningen helpen je om bewuste bekwaamheid, vaardigheden en talenten verder te ontwikkelen.

Meer tevredenheid ervaren in je leven
Waardevol leven en minder piekeren
Afstemmen op jouw innerlijke bron (beginners)